Oddzielacz - SEÑORITAS

Nasza misja

Dzielić się pasją i miłością do jedzenia z naszymi gośćmi

Oddzielacz - SEÑORITAS

Kim jesteśmy?

Przepis na idealny wieczór

Przepis na idealny wieczór:

  • ½ meksykańskiej hacjendy
  • ½ amerykańskiego koktajl lounge’u
  • szczypta miłej obsługi
  • nutka nastrojowych dźwięków

Zależnie od nastroju: zamieszaj delikatnie lub wstrząśnij energicznie!

Oddzielacz - SEÑORITAS

Nasza filozofia

Pierwsze skojarzenia wiążące się z kuchnią meksykańską to bardzo ostre i  piekielnie pikantne, a przy tym ciężkie dania. Skojarzenia te są jednak krzywdzące i znacznie upraszczające dużo bardziej skomplikowaną kuchnię, bogatą w całą paletę smaków i feerię barw. Niesamowite wielopokoleniowe dania kuchni meksykańskiej, takie jak sos mole czy pozole, to najlepsze przykłady skomplikowanej mieszanki wytrawnych i ziemistych smaków, z dodatkiem posiekanych przypraw, z pikantnymi salsami serwowanymi obok, jako dodatek do przyprawienia lub nadania dodatkowej tekstury dania dla kontrastu.

Nasza filozofia

Oddzielacz - SEÑORITAS

Alkohole

infuzowane tequile

Jeśli natomiast od klasyki preferujecie Państwo bardziej innowacyjne trunki to zachęcamy do spróbowania naszych infuzowanych w 5 różnych smakach Tequil. W shocie lub margaricie lub jako niezpomniany tasting flight czyli zestaw 5 następujących po sobie smaków od najlżejszej ananasowo-waniliowej po ostrość papryczki habanero z pomarańczą

Tequila = Mexico! Trudno zaprzeczyć a nawet nie wolno. Ale jest ale. Bo Meksyk to owszem tequila i to ta produkowana tylko i wyłącznie w 100% z niebieskiej agawy (znaczek/zdjęcie 100% agawy) ale również i Mezcal, szczególnie popularny w regionie OAXACA, który słynie z lokalnej, rodzinnej produkcji tego alkoholu.

Mezcal podobnie jak tequila jest produkowany z agawy, ale w odróżnieniu od tequili z niemal każdej jej innej odmiany niż niebieska. Ich różnorodność i zdecydowanie wyskokowy charakter można poznać w licznych Mezcaleriach w sercu regionu czyli Oaxace. Aby nieco przybliżyć te smaki bez zbytniego oddalania się od domu, szeroki wachlarz tequil i mezcali oferujemy w SEÑORITAS, a nasza obsługa wprowadzi Państwa w niuanse poszczególnych trunków.

platas tequilas
wina meksykańskie

Meksyk to nie tylko tequila, ale i wspaniałe wina z północno – zachodnich regionów Baja California. Zapraszamy też do spróbowania wyjątkowego NYC Riesling z Brotherhood Winery – najstarszego producenta win na wschodnim wybrzeżu, który przetrwał czasy amerykańskiej prohibicji.

Ah złote czasy prohibicji i amerykańskiej Whisky Bourbon ale również i klasycznych amerykańskich koktajli i „MARTINIS”, czyli koktajli bez kostek lodu serwowanych w wysokich kieliszkach do martini, nie mylić z samą marką wermutu popularnego w Europie J A jak koktajle to i słynne meksykańskie MARGARITY zarówno w klasycznej wersji, nowoczesnych odsłonach jak i na infuzowanych smakowych tequilach z domowym triple sec.

koktaile

Oddzielacz - SEÑORITAS

Team

Jeff Unger - szef kuchni

Team (Jeff Unger – szef kuchni, Iryna Sushko – Sous Chef, Kuchnia Team – Piotr, Paulina, Ania, Agata, Ola – zadbamy o dobre samopoczucie.

Sercem SEÑORITAS jest kuchnia a w niej niepodzielnie panuje Szef Kuchni Jeff Unger, który wspólnie z żoną prowadzi restaurację. Jeff wraz ze swoim zespołem kucharzy i pomocników kuchni codziennie przygotowują dla Państwa wyjątkowe dania, by każdy kęs rozpływał się w ustach. Dzielimy się naszymi emocjami na talerzu.

Oddzielacz - SEÑORITAS

Atmosfera

Atmodfera w SEÑORITAS

Dla nas atmosfera w restauracji jest bardzo ważna. To szereg drobnych elementów od wystroju wnętrza, poprzez światła, muzykę, obsługę, dania na talerzach, wibracje w powietrzu które sprawiają, by można było się odprężyć, zrelaksować, zdystansować do świata, zapomnieć o troskach i stresach i na chwilę się dać się ponieść chwili przy dobrym jedzeniu, fajnym koktajlu i w doborowym towarzystwie. Atmosfera to taki twór, który też zależy od naszych gości J Jeżeli zdarzyło się wam zapomnieć o bożym świecie u nas, to nasze marzenia się spełniły. J

Oddzielacz - SEÑORITAS

Design

Frida

Od początku tworzenia SEÑORITAS przyświecały nam 2 koncepty – meksykańska hacjenda, lekko zniszczona przez czas, lekko zmurszała, z rdzawym zaciekami i ziemistymi, spalonymi słońcem kolorami, pełna tradycji i dawnego glamouru oraz klasyczny amerykańskim Koktajl Loungem. Wizję naszą podzielali wszyscy, których praca finalnie wpłynęła na obecny wygląd restauracji gdzie czarne klasyczne obitą skórą kanapy wypełniają meksykańskie wnętrza. Największy wpływ na obecny kształy wywarły 2 wspaniałe łódzkie artystki Natalia Anna Kalisz-Patelak i Ewa Żochowska, autorki naszych murali i wyglądu całej pierwszej Sali, która w całości jest przez nie ręcznie malowana.

Oddzielacz - SEÑORITAS

Nagrody

Zakładając restaurację SEÑORITAS przyświecał nam cel, by znaleźć się w czołówce łódzkich restauracji. Ponieważ sami uwielbiamy wychodzić i jeść na mieście, to wiedzieliśmy, że do sukcesu oprócz wyśmienitej kuchni potrzebnych jest jeszcze kilka innych elementów takich jak design, muzyka, atmosfera, profesjonalny serwis, pokora i uczenie się na błędach. Każda wystawiana nam opinia pozytywna czy negatywna ma dla nas olbrzymie znaczenie i jest motywacją do bycia coraz lepszym, a to przekłada się utrzymywanie się w top 10 łódzkich restauracji a także liczne wyróżnienia w tym za najlepszą obsługę kelnerską i na najlepsze kelnerki, które otrzymaliśmy od początku istnienia SEÑORITAS.

Oddzielacz - SEÑORITAS

Inspiracje

Meksykańskie inspiracje

Tworzenie coś z pasji i miłości sprawia, że inspiruje nas wiele rzeczy. Fajne zdjęcie, nowy składnik, zasłyszany urywek wywiadu czy fragment książki kucharskiej, rozmowy z naszymi gośćmi  a nawet błąd w sztuce. Pomysły przychodzą z nienacka, w środku nocy, czasem dojrzewają przez wiele miesięcy a czasem są spontaniczne.